T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ne Yenir?

Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır. Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür. Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir.


Kocaeli'den Yemek Tarifleri

Hoşmerim

Malzemeler:

500 gr tuzsuz yağlı peynir
2 yumurta sarısı
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı margarin
750 gr toz şeker

Hazırlanışı:
Peynir bir gece dışarıda bekleterek ekşimesi sağlanır. İçine yumurta sarısı eklenerek elle karıştırılır. Bu karışım bir tencereye alınır ve yağ ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Bir yandan da un azar azar serpilir. Karışım koyu kıvama geldiğinde şeker ilave edilir, karıştırarak 10 dakika kaynatılır. İsteğe göre üzerine hindistancevizi veya dövülmüş ceviz serperek servis yapılır.
 
 
İzmit pişmaniyesi nasıl yapılır?
Malzemeler:
10kg toz şeker
5 kg su 
2 kg un
Kış için: 
2 gr krem tartar 
Yaz için: 
1/2  fincan suda eritilmiş  limon tuzu 
1 kg turyağ 
Kakaolu Pişmaniye için:
1/ 2 kg kakao 
Çilekli pişmaniye için: 
½ kahve fincanı çilek şurubu 
Evde pişmaniye yapılışı: Öncelikle şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. tahta kaşık ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır. Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri  hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafifdonmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır. Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlakhamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10dakika tepside yayılı bekletilir. Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır.